NPLD Estratègia Europa 2020 (1)

La Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (Network to Promote Linguistic Diversity NPD) ha presentat el seu full de ruta Un nou enfocament sobre les llengües per a l’Estratègia Europa 2020.

NPLD

Voldria, per començar, destacar la mirada que, sobre la diversitat lingüística, incorpora el full de ruta.

Sense renunciar a la necessitat de reconèixer, acceptar i promoure la diversitat lingüística com patrimoni immaterial de les societats i com un element indispensable per a la cohesió social, el nou enfocament sobre les llengües no posa l’accent en el nombre de parlants sinó que emfatitza i destaca que totes les llengües poden aportar un valor afegit a la societat en conjunt.

«La nova narrativa en què està immersa actualment Europa ha de considerar la seva diversitat lingüística com un valor afegit. Fomentar una economia forta i assegurar un alt nivell d’ocupació són elements clau en aquest debat, però no hem d’oblidar altres elements en aquest diàleg si aspirem a crear una societat més estable, segura i pròspera.

La Unió Europea té en el seu territori un gran ventall de llengües, tant llengües territorials i pròpies com llengües portades per la immigració al llarg dels segles. La diversitat lingüística és el que millor defineix el continent i, al mateix temps, el que reforça i expressa més bé la identitat cultural d’Europa.»

Per al full de ruta 2020, la Unió Europea / les institucions haurien de:
– Oferir suport i visibilitat a les llengües d’Europa i atorgar-los el màxim grau de reconeixement possible
– Adoptar una visió equitativa del multilingüisme per assegurar que totes les llengües d’Europa participen en tots els programes, iniciatives i projectes de la UE

A l’Europa del segle XXI els intercanvis i les relacions internacionals són el dia a dia de les institucions, les empreses i també de la ciutadania i alguns estudis (ELAN.CAT) ja han posat de manifest que les llengües contribueixen al creixement econòmic. És des d’aquest enfocament que el full de ruta es proposa promoure noves estratègies (sense renunciar a les que s’han fet servir i han estat positives) basades en el paper de l’economia i en la mobilitat per preservar, promoure i gestionar el multilingüisme social.

Tant de bo que aquesta visió sobre el tractament de la diversitat lingüística trobi ressò ens els ajuntaments que ben aviat votarem!!!

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües al carrer i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s