Les llengües a l’empresa

PROMES

La internacionalització dels mercats és cada cop més rellevant també en les petites i mitjanes empreses. De fet, l’estudi ELAN.CAT (2009) ja indicava que “el multilingüisme representa una oportunitat clau per a la internacionalització i l’expansió de la petita i mitjana empresa de Catalunya”. L’estudi esmentava la necessitat, per part de les empreses, d’adaptar-se a les diverses llengües de l’entorn per tal de no perdre oportunitats de negoci i concretava quatre elements essencials per a una gestió lingüística orientada a la internacionalització de les empreses: a) tenir una estratègia lingüística; b) comptar amb parlants nadius; c) contractar personal lingüísticament competent i, d) utilitzar traductors i intèrprets.

El pas de la teoria a la pràctica s’ha fet recentment a Catalunya. En concret, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació d’empresaris FemCat han participar en el programa europeu PROMES Promoting Multilingualism in Exporting SMES by communication auditing i han dut a terme el pilotatge del programa en 20 empreses. En l’acte de presentació de les conclusions hi van participar representants de les empreses: Aranow Packaging Machinery, Amat Immobiliaris, SOGESA. Instalaciones Integrales S.A.U i Indústries Metal·lúrgiques JEM. De les intervencions dels representats d’aquestes empreses voldria destacar la principal coincidència que, de maneres diferents van compartir: La complexitat i la diversitat són la norma dins les empreses i és per això que cal millorar la gestió de les llengües i cultures internament i en relació als clients i proveïdors. Per fer-ho possible es va proposar establir la figura de l’expert en comunicació multicultural que orienta el tractament de les llengües dins l’organització i que treballa estretament amb recursos humans pel que fa a la formació interna dels treballadors, a la identificació de competències lingüístiques, és a dir, l’aprofitament dels recursos propis, i als processos de selecció de nou personal. En aquest sentit, i per facilitar la gestió de les llengües a les petites i mitjanes empreses, la Cambra de Comerç ha posat en funcionament un servei permanent d’assessorament lingüístic a les empreses exportadores SALE, que parteix de la metodologia d’anàlisi i el model d’assessorament que s’han fet servir en el marc del projecte PROMES.

Des d’una altra perspectiva, crec que PROMES posa en relleu alguns aspectes importants pel que fa a les llengües a Catalunya:

L’adaptació de l’empresa a la llengua del client ha de començar per la llengua de casa. És així doncs que s’ha d’assegurar la disponibilitat de serveis i productes en català.

El futur és multilingüe. Unes bones relacions amb els nous mercats passen indefugiblement per la introducció de noves llengües i socialment ens convé aprofitar els propis recursos. És així que convé posar en valor les llengües maternes dels infants i els joves i reforçar els seu aprenentatge per assegurar-ne una bona competència -amb acreditacions oficials- que els prepari i els faci competitius per al futur que ja és aquí.

Més informació
SALE. Cambra de Comerç: http://premsa.cambrabcn.org/sites/default/files/20140822_NP_SALE_AssessoramentLinguistic.pdf
Informe ELAN: http://www.uoc.edu/portal/ca/catedra_multilinguisme/recerca/projectes/multilinguisme/index.html
Nota de premsa. Cambra de Comerç de Barcelona: http://premsa.cambrabcn.org/content/l-us-limitat-de-l-angles-i-el-desconeixement-del-frances-i-de-codis-culturals-aliens-provoqu
Nota de premsa. Gencat. Acció 10: http://accio.gencat.cat/cat/empresa-ACC1O/premsa/noticies-notes-premsa/2014/140723_sale.jsp

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües a la feina, Les llengües al carrer i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s