Candel, el català i les llengües d’Europa

Des que l’ay 2001 el Consell d’Europa va acordar dedicar un dia, el 26 de setembre, a reconèixer i celebrar les llengües d’Europa, el món i especialment el vell continent han canviat força i des de fa alguns anys la celebració i el reconeixement es dedica a la diversitat lingüística europea.

llengua

Els ciutadans europeus que tenen com a primera llengua (llengua familiar, llengua materna,…) una llengua diferent de la dels estats o bé els ciutadans europeus que aporten les seves llengües d’origen des d’altres continents, són i han estat els motors del canvi en la consideració, reconeixement i valoració de la riquesa que són les llengües.

El CNL de Barcelona celebrarà el Dia Europeu de les Llengües tot reivindicant i posant en valor la figura i el mestratge de Paco Candel. La seva capacitat d’observació va quedar ben recollida l’any 1964 en una obra de referència de la Catalunya del segle XX, Els altres catalans. “Avui dia, la llengua catalana, a part l’amenaça de la immigració, es veu amenaçada per una sèrie d’elements externs: absència de premsa, de ràdio, de televisió, de cinema, i gairebé de teatre i de literatura: també […], absència absoluta d’ensenyament, etc. Tot això ha fet que hagi perdut fins i tot el domini del carrer. En aquestes condicions, com es comprèn, la integració lingüística d’aquests mateixos immigrants que l’amenacen es fa molt difícil. I si no ha de preocupar massa el fet que els immigrants nouvinguts, ja grans, no parlin ni arribin mai a parlar el català, sí que ha de preocupar que no el parlem els fills dels immigrants, els qui fa molts anys que vivim a Catalunya, o que el parlem només molt circumstancialment o com a llengua absolutament estranya.” Els altres catalans. Primera edició 1964. Tercera edició, 2014. Setze jutges, p.128.

En moments de canvi i transformació social com els actuals, i amb la finalitat de construir una societat que valori la seva diversitat alhora que refermi i potenciï el coneixement i l’ús de la llengua pròpia del país, rellegir Candel és una bona decisió.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües al carrer i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s