Pla de ciutadania i de les migracions: horitzó 2016

bossesEl Govern de la Generalitat ha aprovat recentment el nou pla per gestionar l’acollida i la integració de les persones nouvingudes a Catalunya. El pla inclou canvis en relació als d’anys anteriors i m’ha semblat especialment interessant el fet que “El Pla incorpora per primera vegada el moviment emigratori com a reflex del canvi de cicle migratori que està vivint el país…”

Des de la meva perspectiva, la voluntat explicitada en el pla de mantenir i enfortir els vincles amb els catalans residents a l’estranger hauria de contribuir a reforçar aquelles polítiques que assumeixen i reconeixen el potencial de diversitat que aporta la immigració alhora que es facilita la seva inclusió i participació al país d’arribada. D’alguna manera, si volem que els catalans residents a l’estranger estiguin ben acollits i siguin respectats com a ciutadans allà on siguin, convé que des de Catalunya es faci el mateix amb tots aquells que avui són aquí; és a dir, “tracta als altres com voldries ser tractat”. Si això és així, crec que tenim encara molt marge per millorar i aconseguir bons resultats des de la perspectiva d’una comunitat arrelada al territorio, diversa i cohesionada alhora.

Des d’una primera mirada general del pla, m’ha semblat que inclou poques referències als beneficis que la diversitat lingüística i cultural de la població estrangera d’origen immigrant aporta a la societat d’acollida. D’una banda s’apunta que “és necessari impulsar actuacions que facilitin la familiarització de la població autòctona amb les llengües de la immigració.” (p 44) i, pel que fa a les accions orientades a la població estrangera, destaca el “Programa de coneixement de les llengües: Mantenir a l’abast de les persones nouvingudes una formació mínima en català (d’acord amb les previsions de la Llei d’acollida i el reglament de desplegament) i ajuda en la promoció de les iniciatives de la societat civil que tinguin per objectiu difondre el coneixement i l’ús de la parla catalana i la resta dels idiomes oficials de Catalunya. Addicionalment, entre els descendents de famílies immigrades també es promocionaran les llengües d’origen dels progenitors. El PNI estableix el català com a llengua d’acollida i com a tal, és un dels aspectes que més pot ajudar a avançar en el procés d’integració a la societat. “ (p 45)

El programa Llengües d’origen promogut des del Departament d’Ensenyament des de l’any 2005 en col·laboració amb ajuntaments, consolats i entitats és un bon exemple d’un programa de doble direcció: d’una banda ajuda a enfortir l’autoestima dels infants envers les seves llengües familiars alhora que consoliden i milloren les seves competències lingüístiques i culturals i, de l’altra, es fa visible per al conjunt de la comunitat educativa la importància i riquesa de la diversitat de llengües i cultures. Si a aquests objectius, ja valuosos d’entrada, hi afegim els beneficis que pot aportar a la societat disposar de persones amb bon coneixement de llengües i que poden actuar com a mediadors lingüístics i culturals amb els països d’origen de les seves famílies, potser haurem fet un pas de gegant. Partint doncs de la voluntat explicitada en el pla, cal que tan aviat com sigui possible es concretin  programes i actuacions que tinguin per objectiu reconèixer i valorar les oportunitats que les llengües de la immigració ja aporten a la societat catalana.

Més información sobre el pla:

http://www20.gencat.cat/docs/bsf/03Ambits%20tematics/05Immigracio/03Politiquesplansactuacio/pla_ciutadania_immmigracio/PCM_2013-2016.pdf

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües a l'escola, Les llengües a la llar, Les llengües al carrer i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s