Mirades i veus del català

Quan passegem per la ciutat i escoltem les veus del carrer redescobrim una ciutat, a voltes oculta. Des de Barcelona però també des de gairebé tots els racons del país, cada cop amb més freqüència podem escoltar persones que parlen el català amb accents ben diferents i també altres llengües que potser no havíem sentit mai abans.Mirades i veus del català

L’exposició Mirades i veus del català ens apropa a la diversitat que avui conviu dins la societat catalana. Persones d’orígens i trajectòries diferents que volen sentir-se com a casa i troben en la llengua del país, el català la seva porta d’entrada. Aprendre un llengua no vol dir desaprendre les ja conegudes i és així com conèixer una nova llengua i alhora mantenir la llengua materna és un projecte inclusiu que satisfà tothom. Mirades i veus del català parla de la riquesa, de l’intercanvi entre països i cultures; de la connexió entre les diferents cultures que viuen i conviuen avui a Catalunya.

Un dels testimonis recollits, la Carme Pont ens recorda que “a qualsevol lloc del món la llengua és la primera eina. És bàsica per viure i per relacionar-te” i aquest és el procés que va seguir el Ly Leap “Vaig decidir aprendre català perquè treballava amb un cambrer que sempre em parlava en català i em va animar a aprendre’l”. Segurament, els motius que van empènyer el Ly a aprendre el català són molt semblants als de centenars de persones que sense deixar les seves arrels n’han volgut fer de noves al país. I el mateix passa quan escoltem testimonis que expliquen com han après el català: des de l’atenta observació, a l’aprenentatge dins el sistema educatiu (imprescindible), els cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística o bé aquells que s’animen a buscar materials per a l’autoaprenentatge. I aquesta diversitat de recursos per a l’aprenentatge de la llengua és una de les grans oportunitats i riqueses que la societat catalana ofereix per garantir que la llengua esdevé el fil que ens uneix a tots, sigui quin sigui el nostre origen.

L’exposició permet també copsar les mirades i les percepcions sobre la utilitat de la llengua, sobre els avantatges que aporta tenir-ne un bon coneixement: més contactes i oportunitats laborals i professionals i també més relacions socials i més possibilitats de participar activament en la vida ciutadana.

Finalment, un dels mèrits de l’exposició és que posa en valor els avantatges que rep la societat catalana per part de la població estrangera que hi resideix.  Com diu l’Arnau Sanz “Conviure amb gent d’arreu del món suposa sobretot avantatges: són altres maneres de veure la vida, altres menjars, altres músiques… És molt positiu” i és així com tothom hi guanya.

L’exposició és una iniciativa de l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona i la Plataforma per la Llengua.
L’exposició inclou quatre breus documentals:
Orígens
Descoberta
Fent xarxa
La meva mirada

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües a l'escola, Les llengües a la feina, Les llengües a la llar, Les llengües al carrer i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s