Ciutats amigues

Les ciutats esdevenen espais privilegiats per a la trobada, l’intercanvi i la socialització entre persones d’arreu: de pobles i ciutats veïnes i també dels llocs més allunyats del planeta. La dinàmica de la ciutat i les relacions que s’hi estableixen marquen la vida de milers de persones d’arreu del món. Les ciutats amigues reconeixen i valoren tothom, vingui d’on vingui.

map-languages-of-Dayton

Dayton, ciutat de la regió dels grans llacs al nord-est dels Estats Units (Ohio) va iniciar fa dos anys el programa Benviguts a Dayton, ciutat amiga dels immigrants. El programa es fonamenta en la participació de la ciutat: empreses, escoles, universitats i organitzacions socials. D’alguna manera, Benvinguts a Dayton és el compromís de la ciutat per ajudar els immigrants a viure i a participar a la comunitat; es parteix del principi que les persones amb orígens, habilitats i experiències diferents contribueixen a l’èxit de la ciutat i la nació.

L’esforç de la ciutat s’orienta a:

– promoure la integració dels immigrants mitjançant el foment de l’empreneduria i el desenvolupament econòmic,

– vetllar per l’accés d’aquests col·lectius als serveis socials, educatius, sanitaris i de ciutadania,

– garantir l’equitat en el sistema de justícia

– posar en valor les manifestacions artístiques i cultuals de tots els ciutadans.

Algunes de les dades que el programa posa de manifest són reveladores del nombre d’oportunitats per a la ciutadania que aporta la diversitat cultural i lingüística. En un lloc destacat, ja que són eines bàsiques del programa, hi ha la disponibilitat de serveis d’interpretació i els cursos de formació per millorar l’anglès. Pel que fa al creixement econòmic s’ha observat que els immigrants són més emprenedors (en un 30% més que els nats al país); que la facturació de les petites empreses d’immigrants és força elevada i en conseqüència també ho és el poder adquisitiu dels seus propietaris i treballadors; que el 38,6% dels immigrants té un títol de llicenciatura o superior…

Dayton va començar a perdre població com a resultat de la crisi dels anys 80. D’una ciutat amb grans espais abandonats (naus industrials i habitatges), l’arribada d’immigrants amb nous projectes i iniciatives empresarials ha reactivat l’economia i ha millorat la qualitat de vida de tothom.

En les ciutats orientades a les persones, les persones donen vida a la ciutat i tothom hi guanya.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües al carrer i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s