Amb una llengua no n`hi ha prou!

I és per aquest motiu que diferents universitats mantenen viva la recerca sobre els avantatges del bilingüisme i, especialment del bilingüisme infantil; tant per animar les famílies multilingües a mantenir a la llar les diferents llengües familiars, com també, per vetllar i promoure els avantatges educatius del bilingüisme escolar i dels programes d’immersió.Bilingual is Better

En aquest sentit, s’han fet públiques les conclusions de la recerca duta a terme a la Universitat de Kentucky. Una de les conclusions de la recerca, que ja s’havia evidenciat en estudis anteriors, és que els adults bilingües (i plurilingües, és clar) tenen més capacitat de reacció en diferents situacions que persones monolingües de la mateixa edat “that brains of bilinguals do remain more sharp and agile when it comes to reacting to situations, circumstances and immediate decision-making.”

Fomentar doncs l’aprenentatge de llengües ha de ser una de les prioritats dels sistemes educatius al segle XXI. Des de Catalunya ens hem de proposar ser més proactius encara amb l’ensenyament de llengües, de totes le llengües i combatre els prejudicis que encara avui s’associen a les llengües dites minoritàries (les comparacions entre llengües segons el nombre de parlants és una manifestació més dels prejudicis sobre les llengües).

So volem doncs esdevenir una societat plurilingüe,  atès que ja som gairebé plenament bilingües:  hem d’animar les famílies a mantenir i conservar les seves llengües d’origen; hem de reforçar el moldel d’immersió a l’escola, per garantir un bon coneixement de la llengua catalana per a tots els intants (independentment de la seva llengua familiar),  i assegurar també un bon coneixement de la llengua castellana i d’una o, més d’una, llengua estrangera.

Ho podem aconseguir!

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües a l'escola, Les llengües a la llar i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s