Dia internacional de l’immigrant: llengües i immigració

Immigració i llengües

El Dia internacional de l’immigrant (18/12) és una bona escusa per tornar a parlar d’immigració i llengua, i això vol dir tenir en compte dues perspectives complementàries i indestriables en la Catalunya del selge XXI.

En primer lloc,  és parlar de l’accés al coneixement i l’ús de la llengua catalana per part de tothom: tots els ciutadans, independentment del seu origen, han de tenir garantit l’accés a l’aprenentatge de la llengua nacional. He insistit en el fet que el desconeixement del català és un element que pot contribuir a l’exclusió social. Les polítiques doncs que en garanteixen el ple coneixement són imprescindibles:

– per als infants: escola en català de llengua i continguts (immersió) i oferta de temps lliure infantil en català (esplai, esport,…)

– per als adults: manteniment de l’oferta de cursos de català i de les activitats que en reforcen els aprenentatge fora de l’aula (tallers de lectura, voluntaris per la llengua, tallers de cultura…).

Les principals entitats i associacions d’immigrants arrelades a Catalunya tenen ben present aquesta prioritat i en força ocasions, promouen directament l’organització de cursos de llengua i cultura catalana per a la seva comunitat.

En segon lloc, i no per això menys important, és parlar de les llengües que avui són parlades pels nous ciutadans. Considero que cal fer visible la nova composició social de manera que la societat catalana conegui i reconegui les llengües de la immigració present a la societat com una riquesa i patrimoni del país:

– a conservar (en els usos privats)

– a aprofitar (cal posar de manifest els beneficis culturals, lingüístics i econòmics per al conjunt de la societat)

– a difondre (al conjunt de la societat)

Trobar doncs el punt d’equilibri entre aquesta doble perspectiva pot ajudar a millorar la cohesió de la societat catalana actual.

Per saber-ne més:

Llengua i immigració. Lluïsa Gràcia: http://www.eumoeditorial.com/llibre/llengua-i-immigracio/1687 

Diversitat lingüística. Departament d’Ensenyament: http://www.xtec.cat/web/projectes/llengues/diversitat_ling

GELA. Carme Junyent: http://www.gela.cat/doku.php?id=publicacions_del_gela

Bones pràctiques: http://www10.gencat.cat/casa_llengues/AppJava/ca/multilinguisme/llenguesimmigracio/llenguesiimmigracio.jsp

Cercle XXI: http://www.cercle21.cat/butlleti/06/gabancho.html

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües al carrer i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s