Els drets dels infants i l’accés a l’aprenentatge de llengües

El 20 de novembre va ser el dia dels Drets del infants.  Article 28: “Dret a l’educació. L’educació primària ha de ser obligatòria i gratuïta, i ha de tenir  facilitats per poder tenir educació secundària o anar a la universitat.”

Al segle XXI, per a una formació plena, l’accés a l’aprenentatge de llengües és essencial i és la porta per a la igualtat d’oportunitats de tots els infants i joves. En una societat local i global alhora, vetllar pel coneixement de les diferents llengües que els han d’ajudar  per a un ple desenvolupament personal i professional, és una tasca important des de l’àmbit educatiu, familiar i social.

En el nostre cas, la societat catalana ha d’oferir als infants i joves un bon aprenentatge orientat a l’ús real de la llengua:

– del català, que és la llengua nacional, oficial del país i la que els permetrà la plena igualtat d’oportunitats dins la societat;

– del castellà, llengua cooficial present dins la societat catalana i llengua de relació internacional;

– com a mínim d’una llengua estrangera, llengües curriculars del sistema educatiu i que són també llengües de relació internacional: anglès, francès, alemany;

– de les llengües maternes dels alumnes: des del gallec a l’àrab o el xinès, passant pel rus, el wòlof o l’amazic.

El repte doncs és important i convé analitzar les mancances i concretar les prioritats per a fer possible que tots els infants i joves del país disposin de les mateixes oportunitats. Avui però m’agradaria esmentar la necessitat de:

– incidir en l’ensenyament de les llengües estrangeres dins l’escolarització obligatòria. Està prou garantit un ensenyament de qualitat i eficient de l’anglès per a tots els infants?

– mantenir, ampliar i reforçar el programa d’ensenyament de les llengües maternes que du a terme el Departament d’Ensenyament.

El coneixement de llengües és imprescindible al segle XXI i hem de vetllar que no esdevingui un element d’exclusió social per als infants i els joves.

Per saber-ne més dels drets del infants:

http://www.esplai.org/ca/infants-i-joves/projectes-infants-i-joves/drets-de-l-infant

http://www.xtec.cat/crp-santacolomag/recursos/cinema/pdf/11annex.pdf

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Les llengües a l'escola, Les llengües a la llar i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s